A nagy összeesküvés
2017. július 23. írta: BandesD

A nagy összeesküvés

1967 júniusában indult útjára Gino D'Antonio western eposza a Storia del West. Az akkori Sergio Bonelli Editore elődje, az Edizioni Araldo a képregénysorozat kiadója.

collana01_a.JPG

A sorozat amely a Collana Rodeo nevet viseli, 1967-től 1980-ig havi rendszerességgel jelentkezik az újságos standokon. Összességében, 162 füzettel kényeztette el a képregény rajongóit. A sorozat fő oszlopa A vadnyugat hőskorát, meghódítását bemutató 73 kötetből álló Storia del West. 

Az első öt sorszámot elfoglalva, a következőkben Rick Master, Sergente York, Davy Crockett, Un ragazzo nel Far West történetek újrakiadásával biztosították a majd száz oldalas havi füzetek megjelenését.

1970 szeptemberében jelenik meg a Collana Rodeo 40. száma, mely magába foglalja a Storia del West sorozat 19. részét. Cím szerint La lunga cavalcata.

 cr40.jpg

a_nagy_osszeeskuves_cs_horvath_tibor_d_nemeth_jeno_01.jpg

 

Ezt a részt ismerhettük meg a magyar Füles újság lapjairól, A nagy összeesküvés címmel 1975-ben. Elég nagy esélyekkel, az akkori kelet Európai jogokkal bíró Dnevnik kiadó közreműködésével került Cs.Horváth Tibor asztalára. A Dnevnik kiadó egyik képregény magazinja volt a Zlatna Serija, amely közölte az olasz westernsorozat epizódjainak jugoszláviai kiadását is. Mindemellett ez idő tájt jelentek meg, a Cs.Horváth által külföldre vitt képregények is a Zlana Serija oldalain. Gugi Sándor, Zórád Ernő, Korcsmáros Pál és Sebők Imre munkái jó barter anyagnak bizonyulhatott, hogy cserében a Storia del West , a Zlatna Serijában, Price sa Divljeg Zapada címmel közölt sorozat magyar közlése is megtörténhessen.

zl.jpg

 

Kiss Ferenc:  FÜLES képregény - bibliográfia, részletes ismertetőt nyújtó képregény adatbázis. Itt is fellelhető a fentebb említett képregény, mi szerint:

 

adatb.jpg

Az itt szereplő, (Eredeti megjelenés Storia del West 21. kötet), valójában a Collana Rodeo 40. kötet, Storia del West sorozat 19.része. Ahhoz, hogy két számozással hátrébb csússzon a sorban és valóban Storia del West 21. kötet legyen, pár évet várni kellett. Az Edizioni Araldo névváltáson ment keresztül, és Cepim néven,

cepim.jpg

még mindig nem a Sergio Bonelli Editore néven, gondolt egyet és a Storia del West első három részét kibővítette 5-re, majd önálló sorozatként újra megjelentette, 1984 májusától.

sw21.jpg

 

Így az eredeti 73 kötetből 75 lett, és a 19. rész a mai 21. számozással, új helyére került.

A bejegyzés trackback címe:

https://bandes-dessinee.blog.hu/api/trackback/id/tr6012682595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása