Merényletet a bécsi gyorsvonat ellen ...
2019. június 16. írta: BandesD

Merényletet a bécsi gyorsvonat ellen ...

 

Biatorbágynál szombaton éjfélkor merényletet követtek el a bécsi gyorsvonat ellen .

 

Ezzel a főcímmel kerülnek a Magyarság című lap 1931. szeptember 13.-i lapjai az utcára. Majd alatta a részletek folytatódnak...

 

Felrobbantották a hatalmas viaduktot — A vonat hat kocsija a mélységbe zuhant — A halottak és sebesültek száma még ismeretlen — Budapestről segély vonat és katonaság indult a merénylet színhelyére.

Éjjel fél kettőkor kapjuk a hírt, hogy Biatorbágynál borzalmas vasúti szerencsétlenség történt. A Budapest Keleti-pályaudvarról éjjel fél tizenkettőkor indult bécsi gyorsvonatot érte katasztrófa, amit, a jelek szerint, merénylet idézett elő.

Az éjjel a 2 óráig érkezett jelentések úgy- mondják, hogy a biatorbágyi viaduktnál valószínűleg robbantás történt, aminek következtében a gyorsvonatnak csak a mozdonya, poggyászkocsija és az első két személykocsija szaladt át a viadukton, a többi kocsi a mélységbe zuhant.

 

matuska1.jpg

 

A borzalmas szerencsétlenségről érkezett első jelentésekre a Keleti-pályaudvarról nyomban segélyvonat indult Biatorbágyra, ahová a budapesti mentők is nagy készültséggel vonultak ki. Mint megállapították, a viaduktot csakugyan felrobbantották s a bécsi gyors hat személykocsija a 35 méteres mélységbe zuhant.

 

matuska2.jpg

 

 A halottak és sebesültek száma egyelőre ismeretlen. A katasztrófa színhelyén a vizsgálat során gyújtózsinórt találtak, s mellette megpörkölődött levélfoszlányokat. Ezeken az állott, hogy a

kapitalista rendszertől hiába kértünk kenyeret, igy teremtünk hát magunknak munkát“,

Éjjel két órakor Budapestről erős rendőri készültség és katonaság indult autókon a gaz merénylet színhelyére. Két óra után érkezett az első részletesebb jelentés a katasztrófáról a MÁV-hoz. Eszerint « mélységbe zuhant kocsikat a katasztrófa után egy órával sem sikerült megközelíteni. Borzalmas a sebesülteknek a mélységből felhangzó jajveszékelése, mikor eddig még nem tudtak nekik segítséget nyújtani. A katasztrófának a töltésen maradt első nyolc súlyos sebesültjével egy mentőautó 3 órakor indult el Biatorbágyról Budapestre.

A felrobbantott viaduktot és környékét csendőrök, a fővárosból kiérkezett rendőrök és katonák szállták meg. A csendőrök felverték a község lakóit is, akik szintén az áldozatok mentésére siettek. Éjjel fél három órakor még nem tudták megállapítani a halottak és sebesültek számát.  ( Forrás: Magyarság 1931.09.13. )

Majd nap mint nap jöttek a kiemelt címek a merénylettel kapcsolatban:

Huszonegy halottja van a biatorbágyi pokolgépes vasúti merényletnek.

 

Nemzetközi kommunista terrorszervezet kiküldöttjei helyezték el a bombát a vasúti hídon.

A rendőrség Magyarországon és külföldön is lázasan keresi a gaz merénylet tetteseit.Statárium vár a biatorbágyi aljas gyilkosokra

Rendőrségi aktákban megtalálták a biatorbágyi levél kézírásának mását.

A halálvölgyében újabb titokzatos levélre bukkantak – A sebesültek

kihallgatása a Rókusban – A biatorbágyi nyomozás eredménye.

Előkerült Ivancsics kalauz holtteste.Döntő bizonyítékot talált a budapesti, bécsi és berlini rendőrség biatorbágyi szemléje Matuska ellen.

matuska_szilveszter.jpg

 

A magyar rendőrség rendkivüli sikere, Matuska elfogatása.

   

És ezzel Matuska Szilveszter beírta nevét a történelembe, úgy is mint Magyarország első terroristája. Történetét két filmben is feldolgozták, az első 1959-ben Merénylet, a második 1982-ben Viadukt címmel, illetve könyvekben is találkozhatunk vele.

Hogy ki is volt ő, lásd itt.

pchal-the-train-killer.jpg

 

Ez mind szép és jó, de hogy jön ide a képregény?

 

A Le Journal de Tintin egy francia-belga képregény magazin amely 1946-ban látott napvilágot a Le Lombard kiadó által. Rövid történetek illetve hosszabb képregények folytatásban jelentek meg a lapban.

Számtalan ismerős név bukkan fel a magazin oldalain, mint : Tintin, Ric Hocet, Clifton, Ringo, Thorgal, Brono Brazil...

Ebben a magazinban látott napvilágot, Yves Duval (Michel Deverin) rövid történetei is változó rajzolókkal. ( Weinberg, Paape, Funcken,Hermann,Forton...)

1966-ban a hetilap június 23.-i száma ( 922 )egy Duval - Paape páros történetét harangozza be a borítón is.

922_p01.jpg

Valami nagy vonatszerencsétlenség köszön vissza a borítóról, nézzük mit hoz a beloldal.

A harmadik oldalon már ezzel a történettel indul a magazin.

Címe: IL FAUT A TOUT PRIX ARRETER... L'HOMME QUI FAIT SAUTER LES TRAINS!...

Bécs, 1934 ( na ez egy elírás, mint később kiderül ) Bécs-Budapest vasútvonalon katasztrófa történt, mesélik a képsorok. Majd a következő oldalon már közelítünk a felismerés felé, mely szerint Magyarország, Biatorbágy a történet helyszine, ahol szabotázs történt. Lásd:

Aztán a második oldal alján feltűnik egy arc aki a szerencsétlenség helyszínén tartózkodik, és be is mutatkozik a nyomozók felé, mint Matuska Szilveszter!!!

Nocsak, már megint belefutottunk egy határontúli alkotásba, aminek magyar vonatkoztatása van!

Érdekességként, az 1931. október 20.-i Pesti Napló leközöl egy cikket, mely szerint elmondja gróf Pálffy-Daun József, hogy : Hogyan kínált meg cigarettával Matuska Biatorbágyon?

Térjünk vissza a képregényhez, ahol szépen kezdetét veszi a nyomozás, miként elérkezik az idő, a tettes elfogására is.

Szóba jön Ansbach, Jüterberg is, ami szintén Matuska nevéhez fűzhető. Matuska Szilveszterre életfogytiglani fegyházbüntetés vár. Az osztákoknál letöltendő 6 év eltelte után a magyarországi Váci Országos Királyi Fegyintézetben folytatja letöltendő idejét, ahol 1944-ben egy támadás következtében, a lebombázott fal adja a lehetőséget a rabok szökéséhez.

 

922_p06b.jpg

922_p06a.jpg

Innen már rejtély, hogy hova távozott...

Így végződött a Le Journal de Tintin oldalain egy magyar történet 4 oldalban elmesélve.

A képregény érdekessége, hogy 2002-től folyamatos albummegjelenésben is szerepelnek Duval munkái, amik a Tintin oldalairól ismerhetőek már. Ezek az albumok fekete fehér beloldallal rendelkeznek és napjainkban az 52. kötetnél tart Les meilleurs récits de... címmel. Számunkra a 18. kötet az érdekes. Itt találkozhatunk újra Matuska Szilveszter történetével Paape rajzai által.

les_meilleurs_recits_de_t18_paape-duval_bdstudio_001.jpg

les_meilleurs_recits_de_t18_paape-duval_bdstudio_005.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bandes-dessinee.blog.hu/api/trackback/id/tr10014896986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.