Rahan innen-onnan          2.(cseh)
2015. augusztus 28. írta: BandesD

Rahan innen-onnan 2.(cseh)

1968-ban útjára indult egy gyermek magazin a Mladá Fronta kiadó gondozásában Sedmička elnevezéssel. Megjelenését tekintve heti rendszerességű lapról van szó egészen 1992-ig, a lap megszünéséig. A heti megjelenésre utalhatott elnevezése is. (Sedmička - Hét) 1970-től Sedmička pionýrů - Úttörő hét címmel jelenik meg.

img001.jpg


Formailag hasonlóság fedezhető fel a magyar Pajtással, bár nem találtam emblematikus figurát a laphoz.

Nem csak a borítón, hanem pár beloldalon is fellelhetőek színes rajzok, fotók már az első megjelent számban is. Borítóján többnyire valami ismert színész, énekes, sportoló, vagy csak a mindennapi életből kiragadott pillanatok köszöntek az olvasóra. Tartalmát tekintve egy gyermek magazinról van szó, ami különböző körű ismereterjesztő cikkekkel, rejtvényekkel, hírek a világból, illetve rövid olvasmányokkal látta el egy hétre az akkori ifjúságot. Számunka mégis a legérdekesebb az újság hátoldala, ami a Pajtáshoz hasonlóan egy oldal képregényt tartalmaz heti folytatásokban.

Az első három-négy évben még csak Disney képregények szórakoztatták a fiatalokat.
A kőbe zárt kard, Davy Crokett, Susi és Tekergő...

img016.jpg

A következő két év kiadványaiban zömében kubai rajzolók munkái lelhetők fel. Ekkor már a beloldalak is tartalmaztak pár képtörténetet.
A 6. évfolyam már magyar képregények színes változatait közölte le a hátsó borítón egész oldalasra szerkesztve, míg a beloldalakon egy másik magyar képregény csíkképregénnyé alakítva jelent meg.

sedmicka_pionyru_r_6_22_0012.jpg

Míg a kezdeti években francia képregényből csak egy oldalas Leó a leopárd jelent meg, nagyobb lélegzetű francia képregény a 7. és 8. évfolyamban szerepel.
És akkor elérkeztünk a címben szereplő Rahanhoz.

A lap összesen 4 Rahan történetet jelentetett meg 1974 és 1975-ben.

- Rahan a človíček
- Rahan v zemi stínů
- Rahan v sekyrovém háji
- Rahan: Pouta pravdy

sedmicka_pionyru_r_8_13--_0016.jpg sedmicka_pionyru_r_8_43--_0016.jpg

 

Ezt követően Les As, majd Asterix képregényekért volt érdemes lapozgatni az újságot. A 80-as években a lap visszatér a színezett magyar képregények megjelentetéséhez.

És ezek azok az évek, amikor itthon a Kockás lapjairól olvashattuk a Dr. Justice-t, Tulipános Fanfant, Rahant...
A csehek ezzel szemben amikor nálunk már lassan lezárul a Kockás korszak 1991-1992-ben a Pif csehszlovákiai kiadásával próbálkozott. A lap összesen 12 számot élt meg, amiből 5 szám Rahan képregényt tartalmazott rajongóinak.

 

Ezt követően Rahannal még egy próbálkozás volt. És hol is jelenhetett volna meg Rahan képregény? Hát a Rahanban.

Ez egy 2003-as próbálkozása volt az Egmontnak, amivel tudomásom szerint le is zárult a csehszlovákiai Rahan képregények megjelenése...

A bejegyzés trackback címe:

https://bandes-dessinee.blog.hu/api/trackback/id/tr107740158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása