Egy magyar ihlette képregény.
2017. május 27. írta: BandesD

Egy magyar ihlette képregény.

A milicista halála minden idők egyik legismertebb háborús fotója. Először 1936. szeptember 23-án publikálták a Vu francia magazinban. Borrell halálának pillanatában hátraesni látszik, miután találat érte.

 

capa-a-milicista-halala.jpg

 

A fotós neve Robert Capa.

robertcapabygerdataro.jpg

 

A 20.század egyik legjelentősebb fotósa, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon.  Capa haditudósítóként vett részt a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a második világháború észak-afrikai és olaszországi hadjárataiban, a franciaországi (normandiai) invázióban, az izraeli harcokban. 

Ez a fotós Friedman Endre néven született Budapesten 1913-ban, és csak később 1936-ban vette fel a Robert Capa nevet. Valószínűleg Gerda Taróval közösen találhatták ki a nevet, ami a sikert is meghozta a fotósnak.

A nevezetes kép 3 éve készült el, amikor megszületett Manfred Sommer spanyol grafikus.

 Gyermekkori betegségei ágyban tartják, és a hosszú idő enyhítésére, Mandrake, Flash Gordon és Tarzan képregényeket lapozgatva tölti idejét.

Ő az a rajzoló, aki megmutatja a háború borzalmait egy riporter szemével. Neve is van a riporternek: Frank Cappa.

48377498.jpg

 

Érdekes a hasonlat. És utánanézve, igen, Robert Capa volt az alap, amiről mintázva lett. Bár külsőre kicsit más a karakter, talán lehet látni némi hasonlatot a képregényhős és James Coburn között.

 

cappa01.jpg

 

Sommerre a fő alak megalkotásában, a filmszínészen és Robert Capa-n kívül, Hugo Pratt Corto Maltese-je is nagy hatással volt.

frankcappa_dernier.jpg

 

explorar0044.jpg

Sommer hőse bejárja a világot mint Robert Capa. Vietnam, Kongó, Nicaragua, az  afganisztáni sivatagok vagy Brazília egyre megy.  Frank bejárja a világot a képregény oldalakon, de a háború nem a hősöket mutatja meg neki, csak a számtalan halottat, illetve önjelölt szabadságharcosokat, zsoldosokat, akik pénzért próbálják a borzalmas tetteikkel újrarajzolni egyes országok határait.

   

Az alkotó 2007 október 3.-án hunyt el.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bandes-dessinee.blog.hu/api/trackback/id/tr5312545037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása