Saludos desde México!
2018. május 01. írta: BandesD

Saludos desde México!

Cervantes, Bell, Darwin, Caruso, Moliére, Schweitzer, Houdini, Diesel, Balzac..., sorolhatnám. Vajon, mi lehet a közös ezekben a nevekben?

c2.jpg

Megfejtés: 

 - Luis Eduardo Novaro Novaro -

 

0.jpg

 

Az erre a névre hallgató fiatalember 1921-ben, az El Universal szerkesztőjeként kezdte meg karrierjét, Mexikóban.

Felfelé ívelő karrierjét bizonyítja, hogy 1939-re már menedzsere és főszerkesztője, a La Prensa lapnak. 

1949-ben Luis Novaro által alapított képregényes lap jelenik meg Mexikóban. Az új kiadó a Recreativas Editions röviden, ER... A kiadó, zömében Walt Disney képregényekre szakosodott. 

 

novaro_zps84101685_copia.jpg

 

Az 1950-es évektől már számos amerikai kiadóval kötött szerződésnek köszönhetően, szélesedik a paletta. Megalapításra kerülnek az újabb nevek, hogy kategorizáltan kerülhessenek piacra, a képregényfüzetek. A létező ER ( Ediciones Recreatives ) lesz a szuperhősök kiadója, az ALEGRIA és a SEA ( Sociedad Editora Americana ) lesz a gyermekeknek szánt füzetek, az EMSA ( Ediciones Modernas S. A. ) pedig a kaland, horror, thriller történetek terítője. Az összes kiadó a NOVARO EDITORIAL ORGANIZATION alegységei. 

 

editorial_novaro.jpg

Így 1952 márciusában megjelenik az első Superman képregény is Mexikóban, az ER-ben. ( Eredetileg ez a 78-as Superman. ) Egyre több, és több számunkra is ismert nevek: Batman, Zorro, Blackhawke, Archie, Daniel Boone, Maverick,...

s01_01.jpg

 

A Novaro Editorial ezeken a közlési jogokon felül, saját sorozatokkal is rendelkezett, mexikói művészek által. Ezen sorozatok egyike, a Vidas Illustres, Illusztrált életek címmel jelent meg, havi rendszerességgel, 32 színes oldalon.  A képregények 1956 novemberétől 1974 márciusáig, összességében 332 füzetben és 6 extra kiadványban 25x17 cm-es méretben kerültek az olvasók kezébe. A sorozat témája történelmi és életrajzi történetek. A Novaro Editorial-on belül, az ER kiadó logojával ellátott füzetek voltak ezek. 

Ebbe a sorozatba illeszkedett bele a fenti nevek összessége: Cervantes, Bell, Darwin, Caruso, Moliére, Schweitzer, Houdini, Diesel, Balzac..., sorolhatnám.

 

Jó, jó, de akkor ez most mitől lehet érdekes?

Hát, itt két irányba próbáltam elmozdulni. Az első szerint az 1849 -es magyar szabadságharc bukását követően, számtalan magyar tiszt emigrált az Oszmán Birodalom felé. A további út Amerika irányába vezetett..., akár Mexikó felé.

A második gondolat lehetősége szerint III. Napóleon 1862-ben megtámadta Mexikót, és a konzervatívok oldalán 1863-ban elfoglalja Mexikót. A francia uralmat a riválisok nem nézték volna jó szemmel, így a közép-amerikai trónt az olaszországi Miramare kastélyban tartózkodó Miksa, I.Ferenc József öccsének ajánlotta fel.

1864. április 10-én ki is kiáltották Miksát mexikói császárrá. Miksát, egy hétezer fős hadtest, közte 1047 magyar huszár kíséretében lépett Mexikó földjére, és rövid három éves, 1867. június 19.-i kivégzésével véget érő  uralkodását kezdte meg. Liszt Ferenc Miksa főherceg, mexikói császár tiszteletére 1867-ben gyászzenét írt.

Liszt Ferenc...

 

liszt.jpg

Egy név, amely ismert Mexikó területén is. Egy név, ami belekerült a Novara Kiadó sorozatába.

Egy név, a név, a Vidas Ilustres 70. számában lett leközölve, Franz Liszt élete. 

945357.jpg 

 Francisco Anguiano nyomán a képregényt Maria Isabel Camberos és M.E.Lecuona készítette.

 

vagolap-1.jpg

 

vagolap-2.jpg

Már az első oldal ismertetője szerint egy olyan művész élete története került feldolgozásra, aki a világ legeredetibb és legfontosabb egyénisége volt. Koncertjeivel és munkásságával egész Európát lenyűgözte. Nem akadt rivális, aki felért volna mechanizmusával, munkásságával. Amikor Liszt a zongorához ült, a termek megteltek, csendes, de lelkes közönséggel, akiket megbabonázott a zseni harmóniája...

A Képregénymúzeumról idézve: 

"Ha egész képregényalbumot nem is szenteltek még Liszt Ferencnek,"

- Ha nem is album, de legalább egy sorozat komplett füzete, amit mexikói rajzoló készített el...

( sajnos magyar alkotói albumról én se tudok )

Liszt Ferenc, vagy életéről szóló képregény magyarul, tudtommal Jankó Jánostól az 1873-as évek, Borsszem Jankó számában jelent meg,  Endrődi István karikatúra formájú egyoldalasa,  illetve Biai Föglein István kezétől ismert a Liszt Ferenc életregénye.

 

liszt_ferenc_eletregenye_biai_foglein_istvan_01.jpg

 

Más nyelven, franciául Franz által, epizód szerepet kapott Liszt Ferenc, Petőfi Sándorral egyetemben,

a Lester Cocney 6. kötetében,

couv_30535.jpg

 

ahol a magyar szó is megtalálható: 

vagolap-3.jpg

 

 

Fogalmam sincs, hogy a szabadságharc emigránsai, vagy Mexikó császára vitte be az országba Liszt Ferenc zenéjét, vagy esetleg más útja volt, de további érdekessége a dolognak, hogy 2011-ben, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója jegyében telt a mexikói Cancúnban a hatodik magyar kulturális fesztivál.

A fesztivált Liszt Ferenc élete és zenei munkássága határozta meg, ez alkalomból három nagyszabású koncerten is felcsendültek művei a mexikói üdülővárosban.

A fesztiválon többek közt Liszt és a latin-amerikai emigráció címmel is elhangzott előadás.

ITT A VÉGE...

Ha nem lenne, extra verzió:

Köszönet, Bayer Antalnak, hogy jelezte felém, történtek még alkotások Liszt Ferenc témakörben. ( Én eddig nem ismertem e történetet, de volt olyan barátságos,hogy megosztotta velem az oldalakat, köszönet érte. )

Mint említette, a Nero Blanco Comix 8. számában is jelent meg egy változat, Bayer Antal tollából és Jámbor Lajos rajzaival 7 oldalon, egy érdekes párbajtörténetbe csöppen Liszt Ferenc, 1835 Párizsában...

 

vagola2.jpg

Így most a ráncfelvarrás megtörtént, pótolva ezzel a képregénnyel Liszt Ferenc gondolataimat...

Na, és mint a moziban:

Aki nem várja meg a végét, egy-két dologról lemarad!

A kiadó sorozatában jelent meg Pulitzer József magyar születésű amerikai újságíró, lapkiadóról is képregény,

vagolap-4_1.jpg

vagolap-5.jpg

 

illetve a kiadó egy másik sorozata szintén magyar vonatkoztatást foglal magába:

II.András, magyar király leányának, Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentel egy füzet megjelenést, 

a Vidas Ejemplares 14. száma, Santa Isabel de Hungria címmel.

nevtelen-1.jpg

 

Noche agradable!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bandes-dessinee.blog.hu/api/trackback/id/tr113883070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása