56-nak rajzos története...
2019. január 27. írta: BandesD

56-nak rajzos története...

Na, ez nem egy bő lére eresztett témakör. Nem sok képregény köszöntött be a látóterembe ezen időszakból.

Talán az első emlékezetes kiadvány ami ráadásul nem folytatásos oldalankénti közlés, ( mint a régi szép képregényes aranykorban ) egy, (azaz, kettő) albumformájú A4-es irkakötött képregény.

Címe: Tűzvihar 1956.

tv.jpg

 A fenti megjegyzés, miszerint, egy, ( azaz kettő ) annyit tükröz, hogy a kiadvány megjelent a Képes Kiadó és Fazekas Attila magánkiadásában is. Íme:

tv02.jpg

A történet írója Bán Mór, akinek köszönhetjük Hunyadi - A hajnalcsillag fénye címre hallgató regényét, amely nagy szerencsénkre a Füles rejtvényújság is leközölte, de mindamellett színes albumban is megjelent.

( Szerintem sokunk várja ennek folytatását is )

A Tűzvihar 1956, az ötvenedik évforduló alkalmára köszöntött be életünkbe. Története a ma is Pesten élő Évi 56-os története, személyes visszaemlékezése. A múltbéli harcok felidézése, a szerelmi szálakkal megfűszerezve, míg érezhetően, a légkör a reménytelen, kilátástalan jövőt is elénk festi...

Majd ezt a kiadványt követve, tíz év elteltével kimozdulva Budapestről, délen, egy vidéki kisvárosban újra táncolnak a ceruzák a lapokon, hogy újabb történet olvastassa önmagát. 

 Szigetváron, Sarlós Endre otthonában születik meg a következő 56-os történet, amit Pécs város önkormányzata megrendelésére Pozsgai Zsolt írt.

A Mecseki Láthatatlanok, az 1956 pécsi története...

mecseki.jpg

 

A kiadványról itt lehet olvasni egy tartalmasabb cikket:

 

A hatvanadik évfordulót, közben beelőzte 2014-ben, egy öt oldalas amerikai képregény Jack Kirby-nek köszönhetően. Igaz, az eredeti már 1959-ben megjelent, a Marvel Comics elődje, az Atlas kiadó  Battle sorozatában.  A füzet 65. száma egy Budapesti történetet mesél el az 1956-os forradalomról. A címe Ring of Steel, avagy Páncélgyűrű, magyarosan fordítva és utalva a szovjet páncélosokra. A cím rögtön a borítón, a grafikával együtt egy oldal pluszt ad a képregényhez.

2014 a képregény szempontjából egy magyar nyelvű megjelenése az amerikai képregénynek. Megemlékezés az 56-os eseményekről a vajdasági Képes Ifjúság oldalain.

( Három számban két-két oldalt közöltek le.)

battle_1.jpg

 

Ha már így beelőzte a magyar képregényeket, akkor ne feledkezzünk meg Yves Chaland francia képregényéről sem. Vacances á Budapest. Freddy Lombard története 1988-ban jelent meg.

( Magyarul még várat magára. )

vacan.jpg

Itt részletesen is.

 

Térjünk vissza az időben, napjainkba. Majdnem célba talált, plusz, mínusz egy év. Majdnem kerek évfordulós lett a Budapest angyala is. Nem, nem a 2011-ben megjelent azonos címet viselő Ángel Sanz-Briznek állít emléket. Ez a cím Futaki Attila 1956-os fikció története, ami 2017-ben jelent meg.

bp.jpg

 

( Részemről beszerzésre vár még az idén. )

De itt egy olvasnivaló a képregényről.

És akkor a fő gondolatok célegyeneseként hajózzunk megint Amerika partjai felé. Igen, Amerikában, dél-Amerikában, rázoomolva, Argentiná-ban 1945-ben megszületett egy lap Intervalo címmel az Editorial Columba gondozásában.

sm.jpg

in.jpg

A Tarzan, Flash és Superman történetek mellett...számtalan sok képregény történet szórakoztatta az olvasót egészen 1967-ig. Majd átalakulását követve Intervalo Album-ként továbbra is közli képregényeit 2000-ig.

Olyan alkotók nevei tűnnek fel, mint Robin Woob, Pedro M. Mazzino, Carlos Vogt.

Számunkra az 1973-as év az érdekes. Ebben az évben jelent meg a 318-as szám. Jött egy író, és jött egy rajzoló, José Luis Arévalo és John Lawrence. 

És jött egy cím:  Budapest, invierno de 1956.

Most ők mesélik 56 történetét...

imagen_40.jpg

imagen_47.jpg

 

Hirtelen jött a brutális zaj, ami mindent elárasztott.

Félelmetes dübörgése volt a kornak,

hogy mutassa, már rég vége a nyárnak. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bandes-dessinee.blog.hu/api/trackback/id/tr9614590816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása